Ziomkowisko kocha las. Mamy nadzieję, z wzajemnością. A, że zieleni – póki co – za oknem mało i szaruga snuje się po łąkach, postanowiliśmy upiec na święta chleb szpinakowy, który ostatecznie nazwaliśmy „leśny chleb”.
Przepis na „Leśny chleb”:
- 150 g świeżego szpinaku „baby”
- 180 ml mleka
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 360 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Wlej do kielicha blendera mleko, a następnie dodaj liście szpinaku oraz ocet, cukier i sól.
- Zblenduj wszystko na jednolitą masę.
- W międzyczasie przygotuj „suche składniki”: mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i dokładnie wymieszaj.
- Przelej zblendowane składniki z punktu 1. do dużej misy, a następnie przecedź do niej przez sito zmieszane „suche składniki”. Po tym przystąp do wyrabiania ciasta ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
- Wyrabiaj ciasto tak długo, aż składniki się połączą (ciasto będzie dość rzadkie).
- Przygotuj formę do pieczenia (my użyliśmy „keksówki” o wymiarach 21 cm x 11 cm x 6 cm – można użyć dłuższej, ale wtedy chleb wyjdzie niższy). Natłuść ją oliwą z oliwek i oprósz mąką.
- Przelej do niej ciasto, a następnie umieść formę w rozgrzanym piekarniku na 200 stopni C „góra-dół” i piecz przez około 35-40 minut.
- Gotowe ciasto przełóż na kratkę, aby ciasto „odpoczęło”.
I gotowe!
„Leśny chleb” wygląda i smakuje wspaniale z różowym hummusem, którego przepis umieścimy już niebawem 🙂