https://www.ziomkowisko.pl

MUZYKA I CERAMIKA - PRODUKOWANE W POLSCE

Przepis na zielony „Leśny chleb”
Leśny chleb

Ziomkowisko kocha las. Mamy nadzieję, z wzajemnością. A, że zieleni – póki co – za oknem mało i szaruga snuje się po łąkach, postanowiliśmy upiec na święta chleb szpinakowy, który ostatecznie nazwaliśmy „leśny chleb”.

Przepis na „Leśny chleb”:

  • 150 g świeżego szpinaku „baby”
  • 180 ml mleka
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 360 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  1. Wlej do kielicha blendera mleko, a następnie dodaj liście szpinaku oraz ocet, cukier i sól.
  2. Zblenduj wszystko na jednolitą masę.
  3. W międzyczasie przygotuj „suche składniki”: mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i dokładnie wymieszaj.
  4. Przelej zblendowane składniki z punktu 1. do dużej misy, a następnie przecedź do niej przez sito zmieszane „suche składniki”. Po tym przystąp do wyrabiania ciasta ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
  5. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż składniki się połączą (ciasto będzie dość rzadkie).
  6. Przygotuj formę do pieczenia (my użyliśmy „keksówki” o wymiarach 21 cm x 11 cm x 6 cm – można użyć dłuższej, ale wtedy chleb wyjdzie niższy). Natłuść ją oliwą z oliwek i oprósz mąką.
  7. Przelej do niej ciasto, a następnie umieść formę w rozgrzanym piekarniku na 200 stopni C „góra-dół” i piecz przez około 35-40 minut.
  8. Gotowe ciasto przełóż na kratkę, aby ciasto „odpoczęło”.

I gotowe!

„Leśny chleb” wygląda i smakuje wspaniale z różowym hummusem, którego przepis umieścimy już niebawem 🙂

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Więcej
Wpisów

Shopping Cart
Scroll to Top